Türkiye'de Enflasyonun Daha da Düşmesi Bekleniyor

TAKİP ET

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye'de enflasyonun daha da düşmesinin beklendiğini açıkladı. 27 Eylül'de Türkiye ile gerçekleştirilen 4. madde konsültasyonunun ardından yapılan değerlendirmelerde, ekonomi politikalarında yaşanan kararlı değişimlerin Türkiye'nin genel politika duruşunu sıkılaştırdığı belirtildi.

Ekonomik Politikalardaki Değişimler

IMF, vergi ve harcama önlemlerinin mali ihtiyatı yeniden sağlama çabalarını desteklediğini vurguladı. Daha güçlü gelir politikalarına olan bağlılığın kredibiliteyi artırdığı ifade edildi. Politika dönüşümünün ekonomik dengesizlikleri azalttığı ve güveni yeniden canlandırdığı kaydedildi.

Sıkılaşan finansal koşulların iç talep üzerinde baskı oluşturmasıyla manşet enflasyonun düştüğü belirtilirken, piyasa duyarlılığının yerli ve yabancı yatırımcıların TL cinsinden varlıklara yönelmesiyle keskin bir şekilde iyileştiği bildirildi. Düşük emtia fiyatları, canlı ihracat ve azalan altın ithalatının cari hesabı güçlendirdiği değerlendirmesi yapıldı.

Enflasyon Beklentileri ve Riskler

Açıklamada, "Yetkililerin kademeli politika ayarlaması çerçevesinde enflasyonun daha da düşmesi bekleniyor." ifadesi kullanıldı. Ancak, beklentilere ilişkin risklerin önemli ve aşağı yönlü olduğu vurgulandı. Bu riskler arasında güçlü ücret ve fiyat ataleti, sermaye akışlarının tersine dönmesi ve yükselen küresel enerji fiyatları yer aldı.

IMF, Türk yetkililerin 2023 ortasından bu yana kararlı politika sıkılaştırması için takdir edildiğini belirtti. Enflasyonist beklentilerin çıpalanması ve makroekonomik istikrarın sağlanması için koordineli mali, parasal ve gelir politikalarının uygulanması çağrısında bulunuldu.

Mali Konsolidasyon ve Reformlar

Açıklamada, sürdürülebilir kamu borcu seviyelerine ulaşmak ve enflasyonla mücadele çabalarını desteklemek amacıyla daha büyük ve ön yüklemeli mali konsolidasyon önerildi. Ücretlerin enflasyon beklentileri doğrultusunda belirlenmesine geçilmesi gerektiği ifade edildi.

Merkez Bankası'nın, enflasyonu düşürmek için gerekli sıkılaştırmaları yapmaya hazır olması gerektiği kaydedildi. Finansal istikrarı korumak için teyakkuz ve daha fazla reformun önemine vurgu yapıldı.

Ekonomik Tahminler

IMF, Türkiye ekonomisinin 2024'te yüzde 3, 2025'te yüzde 2,7, 2026'da yüzde 3,2, 2027'de yüzde 3,4, 2028'de yüzde 3,7 ve 2029'da yüzde 3,9 büyümesinin beklendiğini bildirdi. İşsizlik oranının gelecek yıl artış gösterdikten sonra kademeli olarak düşeceği öngörüldü. Yıl sonu enflasyon beklentisi ise bu yıl için yüzde 43 olarak belirlenirken, 2025'te yüzde 24, 2026'da yüzde 17,2, 2027'de yüzde 15,3 ve 2028-2029'da yüzde 15 olacağı tahmin edildi.

Ayrıca, cari açığın gayrisafi yurt içi hasılaya oranının bu yıl yüzde 2,2, 2029'da ise yüzde 1,9'a gerileyeceği öngörülüyor.

Türkiye ekonomisi IMF Finansal istikrar enflasyon