Tirebolu'da Salep Hasat Etkinliği gerçekleştirildi

TAKİP ET

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından ülkemiz genelinde yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımın Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında; Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'Giresun İlinde Salep Üretimini Geliştirme'' alt projesi, çiftçilerin yüzünü güldürdü.

TAKEP projesinin temel amacı; tarım arazilerinin kullanımını etkinleştirmek ve boş bırakılan, nadasa ayrılan ve işlemeli tarıma uygun olmayan alanlarda bitkisel üretimi artırmaktır. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl içinde projeye dahil edilen 43 çiftçiye yüzde 50 hibe destekli toplam bin 325 kg salep yumru tohumu dağıtıldı ve hasat edilmeye başlandı.

Tirebolu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda ve konu uzmanı Hakkı Karaman'ın üretim ve bakım tekniklerini anlatımı eşliğinde gerçekleştirilen hasat etkinliğinde, Halaçlı köyü çiftçilerinden Mehmet Davut’un bahçesinde diğer salep üreticilerinin katılımıyla bir araya gelindi. Etkinlikte "şansa bağlı örnekleme metoduyla" seçilen 1 metrekarelik kısımdan elde edilen ürün, bin 670 gram gibi oldukça iyi bir verim elde edildiği gözlendi.

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, salep üretimini artırmaya yönelik yapılan bu etkinlikle ilgili olarak, çiftçilere desteklerinin devam edeceğini belirtti. Ayrıca, TAKEP projesinin il genelinde tarım alanlarının daha verimli ve etkin şekilde kullanılmasına katkı sağlayacağına inandıklarını vurguladılar.