Aksu Şenlikleri Başlarken, 1. Giresun Aksu Şenlikleri

TAKİP ET

4000 yıllık mazisi olan ve mitolojik kökeninde "Bahar, bereket ve canlanma" olan Giresun Aksu Şenlikleri ilk kez 1976 yılında gönlü Giresun aşkı ile dolu gençlerin kurduğu Giresun Turizm ve Tanıtma Derneği öncülüğünde gerçekleştirilmiştir.

1976 yılından günümüze şenlikler hem organizasyon olarak hem de sahiplenme olarak birçok aşamalardan geçmiş, bugün ki uluslararası düzeyine ulaşmıştır. Şenliğin bu günlere gelirken geçirdiği her aşamada emeği geçen herkese "Emeğinize ve yüreğinize sağlık" diyorum.

Her başlangıcın, her oluşumun ilkinde mutlaka birtakım sıkıntılar ve sancılar yaşanır. Aksu şenliklerinin ilki de birçok sıkıntılarla ve sancılı geçen süreçlerle gerçekleşmiştir. İlk on iki şenliğin organizasyonunda bulunan bir kişi olarak, bu günlere geldiğimizde, çektiğimiz sıkıntıların manevi hazzı bugün bizleri daha da mutlu kılmaktadır.

İlk şenliklerin organizasyonunun planlanması düşünüldüğünde Turizm ve Tanıtma Derneği olarak il'in her kademesindeki yönetici ve sivil toplum örgütlerinin manevi desteğinin yanında o zaman ilimizin her türlü yaşantısında etkin rol oynayan Fiskobirlik, Aksu Seka ve Orman Baş Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bayındırlık Müdürlüğü'nün destekleriyle aşağıda katılımcılarından bahsedeceğimiz 1. Giresun Aksu Şenlikleri düzenlenmiştir. Yıllar geçtikçe işin ciddiyetine inananların desteğinin artmasıyla organizasyon her geçen yıl daha da büyüyerek bugünkü şeklini almıştır.

İLK ŞENLİKLERE KATILANLAR

- HALK OYUNLARI: Erzurum, Kars Halk Oyunlar ekipleriyle Yerel Folklor grupları

- TİYATRO: Ordu Belediyesi Şehir Tiyatrosu,

- MÜZİK: Hürriyet Gazetesi sponsorluğunda Müzik Şöleni

Halit Kıvanç, Bülent Ersoy, Nilgün Atılgan, Sezen Güvenirgil, Muzaffer Uludağ, Sema İleri, Berna Tekçe, Ritim 73 orkestrası ve Kemal Gürses yönetimindeki fasıl heyeti konseri.

Turizm Tanıtma Derneği’nin sponsorluğunda katılanlar: Melike Demirağ, Cici Kızlar, Funda- Ertan Anapa ve arkadaşları, Samsun Musiki Derneği, Giresun Lisesi Müzik Kolu

SPOR: Futbol: (İzmit Kâğıt Spor, Giresun Amatör Karma, Ordu Amatör Karma, Rize Çayelispor takımlarının katılımları ile 4’lü futbol turnuvası

BASKETBOL: Giresun, Trabzon, Ordu Bölge Karması ve Samsun Yalıspor takımlarının katılımları ile 4’lü basketbol turnuvası

BOKS: Arhavi Boks takımı ve Giresun Karması

ATLETİZM: Stadyum – Aksu Koşusu

GÜREŞ: Giresun Aksu Şenlik müsabakaları

Tahminen 300 civarında katliamcının iştiraki ile gerçekleştirilen bu organizasyon "20 Mayıs’ta güreşlerle bağlayacak olan Aksu Şenliklerinde Olimpiyat havası esiyor.

Yerel basının 14 Mayıs 1976" tarihli duyurusu ve hevesi ile 20 Mayıs da başlamış ve 23 Mayıs 1976 'da Seka Aksu Kâğıt Fabrikası salonunda Melike Demirağ- Cici Kızlar, Ertan-Funda Anapa ve arkadaşlarının katılımıyla gerçekleştirilen kapanış balosu ile sona ermiştir.

 

ŞÜKRÜ KONANÇ

Emekli Eğitimci

Giresun Aksu Şenlikleri